søndag 29. januar 2017

NPF Teknikkurs

Hvis du lurer, så står NPF for Norges Padleforbund.

Teknikkurs er 3. kurset i Vått-kort stigen til NPF. De fleste i vårt område har hoppet bukk over det første kurset, Introduksjonskurs, og gått rett på Grunnkurs på 16t. Har du gode ferdigheter kan en NPF Veileder evaluere deg og slippe deg inn på Teknikkurs direkte.

Vel, nok om det formelle! Innholdet i Teknikkurset kan du lese om her. Nivået på deltakere kan selvfølgelig variere på et slikt kurs så dette er å betrakte som et minimum. Noen har ferdigheter nok til at vi kan gå videre med andre momenter.

På Grunnkurs så jobber vi mye med innlæring av ting hvor utgangspunktet er ingen eller liten erfaring. Metodikken kan da fort bli mye instruksjon som "ta tak i dekkslina på motsatt side og legg høyre fot på åra" osv. Nå endres ting til en viss grad siden du som deltaker har erfaring.
For å veilede noen må man først finne ut hvor de er - skriver Søren Kierkegaard. Han har helt rett! Når vi ser det kan vi gå videre derfra og metodikken endrer seg fort fra instruksjon til veiledning. Dvs at du må se, prøve, øve, evaluere og reflektere selv. Hva gjør da vi som har ansvaret for kurset? Joda, vi forsøker etter beste evne å veilede deg i denne prosessen.

Dersom du ser på padleren på bildet. Hva gjør han egentlig? Kanter han kajakken for å svinge eller for å unngå land? Hvorfor har han åra der? Hva med kroppen? Skjer det noe under dekk som er viktig?
Der ser du, med noen enkle spørsmål så reflekterer du plutselig og bildet går fort over fra bare en illustrasjon til et bilde som gjør at du tenker over hva du faktisk gjør?



Dersom du tror dette medfører at du skal finne ut alt selv så er det ikke slik, men du er på tur videre både kunnskaps- og ferdighetsmessig og da må vi forsøke å hjelpe deg til utvikling både på egenhånd og sammen med andre. Du vil sannsynligvis plages med noe og kanskje bli irritert over at veileder ikke "bare kan si hvordan det skal gjøres". Kanskje vedkommende faktisk kan eller at han ikke har mulighet siden han ikke 100% vet hva du opplever. Da er det ofte du som må si noe om hva du opplever.

Bla så stiller vi fort krav til deg på Gruppeoversikt, HMS og Skadeforebygging. For de som velger å gå videre til Aktivitetslederkurs så er dette momenter vi har fokus på at du behersker.

Under hvilke forhold øver vi? Min erfaring er 100% at vi må starte i områder som ikke er eksponert siden det alltid er grunnteknikker som må tas tak i. På dag to gjør jeg ei vurdering ut fra gruppas totale kompetanse opp mot kursmål og værforhold. Dag 1 blir med utgangspunkt i Eidkjosen.

Synes du at dette høres interessant ut? Meld deg på kurs i starten av Mai, da!


1 kommentar: