søndag 23. desember 2018


Da har Bernt har vært innom med tidevannstabellen for 2019, vi har låst døra før jul, treet er pynta og det er tid for en liten refleksjon.Det var veldig artig å nettopp lese en tråd på Facebook hvor en person ganske langt fra Tromsø råder en spørsmålsstiller til å dra til oss for å finne rett kajakk. Det ville være verdt turen, iflg han. Tråden var opprinnelig fra ei relativt lita dame som skulle kjøpe sin første kajakk. 
Vi ser ganske mange slike spørsmål og svar i løpet av året. Dessverre er mange svar basert på direkte kunnskapsløshet og en del bare på egenopplevelse. Noen ser også dette som en mulighet til å bli av med sin gamle kajakk. Av prinsipp kommenterer vi aldri slike saker siden det fort kan bli misforstått, men det klør litt i fingrene fra tid til annen.

Når vi alle skal gi et råd i beste mening så må vi alltid huske på at det som er riktig for en ikke sikkert er det samme for en annen. En god sammenligning er ski. Når jeg ser tilsvarende tråder som gjelder for eksempel ski virker det som om at man i større grad legger brukerens bruk og erfaring til grunn før man mer eller mindre konkluderer. Kanskje fordi mange har gått gradene og til slutt funnet det optimale utstyret til seg og sitt bruk? 
Når man ferdes i miljøet ser man mye forskjellig utstyr og noe er så feil som det kan bli ut fra bruken/brukeren og en direkte begrensning for bruk. Når vi har kurs/workshops, forsøker vi å være tydelig på akkurat slike ting. Ikke bare for at det vil hjelpe personen selv, men også fordi mange av de som velger å utdanne seg videre har en genuin interesse for padling og vil være ressurspersoner i neste omgang. Selvfølgelig kan det fort tenkes at ”dette sier de bare for å selge utstyr”, men nei, det gjør vi aldeles ikke!

For å sitere en padler som ble sittende fast og ikke fikk av trekket på et arrangement vi var på ”det skulle vært straff for å selge oss nybegynnere slikt utstyr”. Trekket var i overkant stramt, men nærmest livsfarlig for en nybegynner som kun hadde gått rundt planlagt før!

2018 har vært et greit, men litt krevende år for oss. Innkjøp av kajakker innebærer 100% kvalifisert gjetning om kommende sesong. Allerede i november er våre ordrer for 2019 lagt. Det innebærer at vi skal vite hvilke modeller, antall, spesifikasjoner og farger som vil selge kommende sesong. Dette treffer vi sjelden på. Når vi i tillegg får en juni med temperaturer nærmere 0 enn 10 grader så hjelper det ikke på lysten til å være ute. Vel, til tross for dette fikk vi en ok sesong ikke minst når vi sammenligner oss med store aktører i mer folkerike områder som hadde en betydelig nedgang. Mest sannsynlig av andre grunner enn været. 
Når det er sagt så er vi genuint interessert i padling og synes faktisk at kvalitetsutstyr skal være tilgjengelig i butikk. Snakket med en kollega på en stor butikk sør i landet på ei messe i år vedr en modell i det øvre prisbildet. Han ville bestille en stk og ta resten på bestilling i løpet av sesongen (6-8 ukers leveringstid). På det gjeldene tidspunktet hadde vi 7 på lager!

Vi kommer til å fortsette med kvalitetsutstyr og kvalifisert rådgivning også i 2019 så får andre være god på markedsføring og massesalg! 

2018 har vært ganske travelt på ”havet”. Det startet med Vinterpadletreffet hvor vi var 3 stk engasjert med workshops. Mange måneder før det startet vi prosessen sammen med programansvarlig rundt innhold på treffet. Grunn- og Teknikkursene startet i begynnelsen av mai og gikk slag i slag. Vi var engasjert både av THPK og Trulle for spesifikke kurs på turledelse og utvidet førstehjelpskurs. Takk for tilliten!
I tillegg har vi kjørt kvelder med fokus på reparasjon og rigging av kajakk. I september ble det for to av oss tid for egenutvikling med tur til Wales og Isle of Man. Veldig nyttig, ikke minst for å se forskjeller i tenkemåter. 

Som nevnt i tidligere oppsummeringer av (padle)året så er det godt å se hvor bra det jobbes både i det formelle og mer uformelle padlemiljøet. Gode planer og rutiner utarbeides og følges. I år vil jeg gi spesiell honnør til Tromsø Havpadleklubb. Ikke bare har man fått på plass en dynamisk tenking rundt planarbeid, men også i praksis brukt tid og penger på å videreutvikle turledere. Ingrid, Unn, Kjetil, Steinar, Nina, Siv og Liv har virkelig brukt av sin tid for å drifte og utvikle denne klubben! Legger vi til at utallige medlemmer stiller til dugnad som turledere, bidragsytere i små og store prosjekter og jeg vet ikke hva, så er det rett og slett imponerende! Takk til dere alle!

Det er også imponerende å se hva Lise, Per Magnar og Hege får til med sine bedrifter på Elements Arctic Camp på Rebbenesøya og Norwegian Wild på Senja. Husk, de er avhengige av kunder, og der kommer vi alle inn, uansett om det gjelder besøk eller framsnakking på en eller annen måte.

Til slutt vil vi takke Kjell-Arne og Morten for jobben på og utenfor havet og ikke minst Runar for alle mulige oppgaver på land. 

God jul og godt nytt år!

Alf & Tove

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar